Partnerzy portalu
Walentynki: Qmamkasze.pl, Gaboriaud i Jaja w Kuchni o jedzeniu i gotowaniu pełnym miłości Walentynki 2020; fot. materiały prasowe PTWP / unsplash.com

Walentynki: Qmamkasze.pl, Gaboriaud i Jaja w Kuchni o jedzeniu i gotowaniu pełnym miłości

W dzień zakochanych postanowiliśmy wyrazić naszą ogromną miłość do jedzenia. A jak wiadomo, jednym i drugim najlepiej dzielić się z bliskimi, bo wtedy najpyszniej smakuje. Walentynki stały się także dla nas świetnym pretekstem do rozmowy o miłości w kuchni. O potrawach i przepisach na romantyczną kolację opowiedzieli nam Maia Sobczak, autorka bloga Qmamkasze.pl, David Gaboriaud, kucharz oraz Marcin Kuc, gastrocelebryta i kucharz znany jako „Jaja w kuchni”.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 14 lutego 2020 06:41

Mogą być również ryby, krewetki albo delikatną pierś z perliczki czy kaczki z azjatyckim twistem czyli z imbirem i chilli – to kolejne afrodyzjaki, które pobudzają ukrwienie narządów płciowych. Do tego aromatyczny tajski ryż. Na deser coś na bazie gorzkiej czekolady - polecam suflet, bardzo efektowny lub fondant, czy ptysie z lodami kokosowymi polane gorącą czekoladą. Alternatywnie proponuję deser na bazie marakui, ananasa czy mango. Tropikalne owoce zawsze się sprawdzają i zabierają nas w egzotyczne podróże.

A na które potrawy warto postawić w dzień zakochanych według Pani Mai?

Maia Sobczak: Chyba najprościej – na smaczne. Kremowe, delikatne, ale też słodkie i tłuste. Wzięłabym pod uwagę aromaty róży, rozmarynu, imbiru, czerwonego pieprzu, czekolady i chilli.

Pierwszym smakiem miłości jest słodycz –  niekoniecznie chodzi o cukier, słodkie są też na przykład buraki albo pieczone marchewki z syropem imbirowym.

Marcin, a jakie dania Ty preferujesz na Walentynki?

Marcin Kuc: Kolega Michał Toczyłowski napisał książkę Sex&Cook, w której wyjaśnia, co warto jeść w takich sytuacjach. Mnie kręci kanapeczka po. Taka z majonezem, serem i ogórkiem kiszonym. I rzodkiewką. I kiełbaską. I trochę musztardy.

Mówiąc o kolacji we dwoje, nie można nie wspomnieć o afrodyzjakach. Co o nich myślicie? Czy magia afrodyzjaków rzeczywiście działa? Jaka jest Wasza miłosna receptura?

Marcin Kuc: Gdyby faktycznie tak było, przegryzalibyśmy ostrygę czekoladą i popijali prosecco. Moja miłosna receptura to sama przyjemność gotowania dla kogoś. I z tego miejsca przekazuję jej wiele sympatii oraz serdeczności.

Maia Sobczak: Najlepszą miłosną recepturą jest… otwarcie się na drugiego człowieka. Jeśli potrafisz zrobić komuś miejsce w swoim życiu, intuicja i to, że naprawdę słuchasz podpowie Ci, co będzie najlepszym afrodyzjakiem. U mnie sprawdza się prosta zasada –  więcej sosu!

David Gaboriaud: Na pewno smaki i potrawy pomagają pobudzić zmysły, chociaż tak jak mówiłem wcześniej, dla mnie liczy się cały entourage’u, a nie tylko same jedzenie. Weźmy pod uwagę np. najbardziej popularny afrodyzjak: ostrygi. Są bogatym źródłem cynku, niezbędnego dla męskiej sprawności seksualnej. Zwiększają także produkcję hormonu odpowiedzialnego za poziom libido. Wg legendy Casanova zajadał się dziesiątkami ostrygi przed pójściem do łóżka ze swoimi partnerkami. Zatem dla amatorów ostryg tak jak ja to polecam minimum 12 sztuk na osobę tak, aby poczuć „efekty”. Na szczęście moja dziewczyna je uwielbia, także efekty mamy podwójne :)

Jak podajesz ostrygi?

David Gaboriaud: Ostrygi serwuje saute lub lekko skrapiane sokiem z cytryny lub limonką. Czasami dodaję trochę tabasco dla ostrości. Do ostryg polecam bąbelki, nie musi być od razu drogi szampan. Prosecco, Cava czy francuskie Cremant będą w sam raz. Uwaga tylko z alkoholem. O ile rozluźnia trochę człowieka na początku, to jego nadmiar nie sprzyja amorom.

Dziękuję Wam za rozmowę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.