×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Wielkanoc to czas stworzony dla likierów. Można je podać jako koktajl
Coraz częściej likiery stanowią bazę do ciekawych, modnych koktajli. Fot. Materiały prasowe

Wielkanoc to czas stworzony dla likierów. Można je podać jako koktajl

Autor: Katarzyna Gubała Data: 05 kwietnia 2023 09:30

Wielkanoc, czas, w którym celebrujemy spotkania przy suto zastawionych stołach, to czas na te słodkie trunki, stworzone do niespiesznego degustowania. Jak można podać likiery?

Likiery są najczęściej dodawane są do kawy, lodów, ciast lub - po prostu - pite niespiesznie z kieliszka. To doskonały wybór, gdy  przychodzi ochota na małe „co nieco”. Likiery jajeczne można podawać również z przyprawami, np. posypane gałką muszkatołową i cynamonem. Takie propozycje są idealne w sezonie jesienno-zimowym - czytamy w komunikacie prasowym.

Likiery podane jak koktajl

Coraz częściej likiery stanowią również bazę do ciekawych, modnych koktajli.

- Do likierów o klasycznych, popularnych smakach, takich jak wanilia czy truskawka, spróbujmy dodać owoce sezonowe (maliny, truskawki) oraz schłodzone mleko kokosowe lub roślinne, zblendować i przygotować smakowite koktajle! Z likierem czekoladowym natomiast idealnie komponuje się mocne espresso - warto dodać do obu składników kostki lodu i „wyszejkować” do powstania smakowitej pianki - mówi Marta Tyszkowska, Kierownik Marki w firmie Henkell Freixenet Polska. 

I podpowiada: - Takie koktajle można podawać w modnych butelkach czy słoiczkach ze słomkami lub w wysokich szklankach koktajlowych. Znajomi i rodzina z pewnością będą mile zaskoczeni takimi owocowo-mlecznymi smoothies. 

Kto w Polsce pije likiery?

Badania pokazują, że kategoria likierów jest bardzo stabilna pod względem sprzedaży ilościowej, a pod względem wartości sprzedaży wzrosła w 2022 roku +6,3% rok do roku. Rocznie Polacy spożywają blisko 5 milionów litrów tych słodkich trunków.

Likiery jajeczne, najpopularniejsze w Polsce, są uniwersalne i smakują każdemu, kto docenia bogaty, słodki smak. Są niskoprocentowe, przyjemnie kremowe, stworzone do niespiesznego degustowania. Łączą w sobie elementy tradycji, ale i elegancji.

- Zauważamy, że po likiery jajeczne niezwykle chętnie sięgają  panie, traktując je jako swój ulubiony deser - przyznaje Marta Tyszkowska, Kierownik Marki w firmie Henkell Freixenet Polska.




 

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz