- Wina naturalne pasują do każdej restauracji. Nie rozgraniczałbym, że wina naturalne pasują tylko do fine diningu czy do restauracji, które tylko bazują na produktach ekologicznych - mówi Adam Bauer, ekspert w dziedzinie win naturalnych z firmy VivoLoVin.
Horecatrends: Czym są wina naturalne? Jak rozumieć tę naturalność?
Adam Bauer, ekspert w dziedzinie win naturalnych: Bardzo dobre pytanie, bo myślę, że wiele osób zastanawia się, o co chodzi w nurcie win naturalnych, ekologicznych. Najprościej: wina naturalne to takie wina, do których ich producenci dodają jak najmniej od siebie i pozostawiają, jak najwięcej naturze, czyli używają naturalnych drożdży, nie używają żadnej chemii na winnicy i też w samej winiarni. Zostawiają to naturze, żeby jak najbardziej oddać charakter samej odmiany, charakter terroir, czyli miejsca z którego wino pochodzi. Chcą jak najmniej interweniować. W większości wina są też niefiltrowane, żeby pozostawić w nich wszystko, żeby były jak najbardziej pełne i aromatyczne. Gorąco zachęcam, żebyśmy eksplorowali, poszukiwali właśnie win ekologicznych, naturalnych, biodynamicznych, żeby pójść w kierunku win czystych, naturalnych, soczystych, bardzo owocowych, przyjemnych.
Do jakiej restauracji pasują wina naturalne?
Wina naturalne pasują do każdej restauracji. Nie rozgraniczałbym, że wina naturalne pasują tylko do fine diningu czy do restauracji, które tylko bazują na produktach ekologicznych. Oczywiście, że jeżeli robimy restaurację głównie związaną z organicznymi produktami - naturalnie będziemy posiłkować się winem, które jest ekologiczne. Nie chciałbym tego jednak rozgraniczać. Uważam, że jest to tylko jeden nurt, jedna myśl, filozofia, która jak najbardziej pasuje do win, które znamy na co dzień. Pomysłem naszej firmy jest wyszukiwać takich producentów, gdzie wina dynamiczne, wina naturalne będą bardzo owocowe, bardzo przyjemne, nie będą miały dziwnych i odpychających nut, które możemy spotkać i które są ciekawe, ale które mogą odstraszyć osoby, które jeszcze nie są do końca przekonane i nie znają win ekologicznych. Dlatego poszukujemy producentów win, gdzie jest czysty owoc, win, które będą przyjemne, żeby pokazać, że czystość wina wpływa na zupełnie inne doznania w kieliszku niż z winami konwencjonalnymi.
Jakie kraje specjalizują się w produkcji win naturalnych?
Ten nurt zaczął się we Francji i mocno rozprzestrzenia się na cały świat, natomiast najwięcej producentów póki co można spotkać w Europie. Widzimy, że i w Argentynie, i w Chille, RPA, w Australii i Nowej Zelandii też pojawiają się producenci, którzy robią wina certyfikowane naturalne.
Czy wina naturalne wymagają specjalnego oznaczenia w karcie win? A może osobnej karty?
Niektóre restauracje rzeczywiście stosują taki zabieg, że robią taką tak zwaną wkładkę w karcie win, żeby podkreślić: mamy stricte selekcję win organicznych, naturalnych. Moim zdaniem można wina naturalne spokojnie wpleść w normalną kartę win. Można oczywiście oznaczyć je np. zielonym listkiem - wtedy ważne jest, żeby kelner czy sommelier wyjaśnił gościom, skąd ten zielony listek, o co chodzi organizacji pracy czy też w samym rolnictwie ekologicznym, dlaczego w ogóle chcemy dodatkowo oznaczyć, że jest to ekologiczne. Warto zadbać też o świadomość naszych konsumentów, że takie wina są dostępne w Polsce. To nie jest trend, który pojawił się 5-10 lat temu. W naszej ofercie mam wina naturalne producenta, który wytwarza je od 1967 r., a więc ma naprawdę duży bagaż doświadczenia. Wina naturalne są czymś nowym w Polsce - dlatego jako goście, konsumenci nie bójmy się pytać.
Dziękuję za rozmowę.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.