O to, czym charakteryzują się wina spokojne, deserowe i ziołowe spytaliśmy Magdalenę Zielińską, prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.
- Wina spokojne są zdecydowanie najpopularniejszym rodzajem wina. Ich nazwa zawiera informację o tym, że - w przeciwieństwie do win musujących – nie są nasycone dwutlenkiem węgla. Ze względu na zawartość cukru resztkowego, dzieli się je na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie - mówi Magdalena Zielińska.
Wyjaśnia też, że wina o wyższym poziomie słodkości nazywane są deserowymi.
- Ich nazwa wskazuje na podstawowe zastosowanie - to wina serwowane najczęściej do deserów. Warto ich jednak spróbować również w połączeniu z aromatycznymi serami, szczególnie tymi z niebieską pleśnią, jak stilton czy lazur - radzi prezes ZPPRW.
Wśród win deserowych wyróżnia się wiele rodzajów.
- Różnią się od siebie metodą produkcji, a tym samym i smakiem. Są wśród nich wina wzmacniane (porto, marsla, sherry czy madeira), wina uzyskiwane z winogron podsuszanych czy porażonych szlachetną pleśnią Botritis cinerea (sauternes i tokaje), a także wina lodowe zwane też eisweinami - tłumaczy Magdalena Zielińska.
Wina ziołowe należą formalnie do odrębnej grupy aromatyzowanych produktów sektora wina, choć przez niektórych są zaliczane do win deserowych.
- Mogą funkcjonować pod różnymi nazwami handlowym, jak na przykład wino aromatyzowane, wermut czy też właśnie wino ziołowe. Kwestie ich nazewnictwa są szczegółowo uregulowane w przepisach. Jeśli chodzi o zastosowanie, znakomicie sprawdzają się jako aperitif i składnik koktajli - podpowiada ekspertka.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.