Wielkanoc to doskonała okazja do przetestowania wielu ciekawych połączeń wina i jedzenia. - Wina musujące, a zwłaszcza bąbelki w wersji wytrawnej, oznaczone jako brut, będą na Wielkanoc doskonałym wyborem - mówi Tomasz Potrzebowski, Ekspert Rynku Wina w firmie Henkell Freixenet Polska
- Prosecco czy cava świetnie pasują zarówno do jajek z majonezem, szynki czy białej kiełbasy Ponadto bardzo dobrze komponują się z pasztetami, chrzanem i sałatkami. Z kolei do tradycyjnej, wielkanocnej babki szczególnie polecam wersję extra dry z delikatnie zarysowaną słodką nutą. Wszystkie te trunki są bardzo uniwersalnym wyborem i niejako przy okazji podkreślają świąteczny, uroczysty charakter śniadania czy obiadu - uważa Tomasz Potrzebowski.
A spokojniej?
- Z kolei jeśli chodzi o wina spokojne, na wielkanocnym stole doskonale sprawdzą się wina białe - np. riesling. Miłośnikom win czerwonych natomiast polecam chociażby włoskie klasyki, czyli chianti i primitivo. Oba doskonałe pasują do pieczonego drobiu, pasztetów i wędlin, czyli dań, bez których trudno wyobrazić sobie Święta Wielkanocne - mówi ekspert rynku wina.
W największych sklepach sieciowych w całej Polsce stanęły wielkanocne ekspozycje firmy Henkell Freixenet Polska. Co ciekawe, silną reprezentację w tej wielkanocnej propozycji stanowi oferta win 0%. Produkty z segmentu „NonAlco” to alternatywa dla tych, którzy nie chcą lub nie mogą spożywać alkoholu, ale pragną cieszyć się smakiem wina i uczestniczyć w świątecznej celebracji.
- Od lat naszym mottem przewodnim jest hasło: „Celebrate life!” - przypomina Anna Pawłowska-Kruzińska, Szef Krajowego Trade Marketingu w firmie Henkell Freixenet Polska. - Wychodzimy z założenia, że warto doceniać codzienność. Te małe-wielkie chwile są ważne! I zachęcamy do tej uważności naszych konsumentów.
Czytaj też Poradnik restauratora: Wina bezalkoholowe można sprzedać w koktajlach ze sporym zyskiem
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.