Partnerzy portalu
Wiosenna edycja Restaurant Week pod hasłem #SzanujJedzenie! fot. materiały prasowe

Wiosenna edycja Restaurant Week pod hasłem #SzanujJedzenie!

Restaurant Week odbędzie się w dniach 3 – 17 kwietnia. W festiwalu weźmie udział 400 restauracji z 35 miast. Organizatorzy spodziewają się nawet 100 tysięcy gości. Ideą przewodnią festiwalu będzie walka z marnowaniem żywności.

Autor: Horecatrends.pl Data: 27 marca 2019 13:04

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Jak wynika z badań, przeciętny Polak  wyrzuca rocznie ponad 200 kilogramów jedzenia! Dlatego też tegoroczna edycja festiwalu Restaurant Week odbywa się w duchu #SzanujJedzenie #RespectFood. Prosta i przejrzysta formuła rezerwacji internetowych sprawia, że uczestniczące w festiwalu restauracje znają wcześniej liczbę gości i wybrane przez nich menu. Dzięki temu w bezprecedensowym wymiarze i skali mają możliwość planowania zakupu i optymalnego wykorzystania składników, tak aby ich nie marnować.

– Startujemy z ogromną kampanią #SzanujJedzenie, która wybrzmiewać będzie podczas naszych wszystkich festiwali przez cały rok. Walka z marnowaniem jedzenia to dla nas osobiście i zawodowo obecnie temat numer 1. Będziemy więc nie tylko promować chodzenie do restauracji festiwalowych, w których dzięki internetowym rezerwacjom i wcześniejszemu wyborowi menu, możliwe jest zerowe zmarnowanie jedzenia, ale też zachęcać gości do brania niezjedzonych resztek do domu i wykorzystaniu ich w myśl filozofii zero-waste – mówi Maciej Żakowski, współorganizator Restaurant Week.

Podczas nadchodzącej wiosennej edycji festiwalu organizatorzy spodziewają się nawet 100 tysięcy gości. Restaurant Week odbędzie się w dniach 3-17 kwietnia. W Festiwalu weźmie udział 400 najlepszych restauracji z 35 polskich miast: Warszawy, Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa oraz regionów Silesii, Lubelskiego i Podhala. Wiele z restauracji przygotowało na festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste. Restaurant Week to dobra okazja, aby wraz z przyjaciółmi poznać wyjątkowe restauracje  i spróbować nowych smaków. Menu festiwalowe, przygotowywane przez najlepszych szefów kuchni, składa się z przystawki, dania głównego i deseru i jest dostępne w atrakcyjnej festiwalowej cenie 49 zł.

Otwarty jest już system rezerwacji internetowych, dzięki któremu w prosty sposób można wyszukać i wybrać dogodną restaurację i menu festiwalowe – do wyboru gości są menu mięsne, rybne, wegetariańskie, wegańskie. Edycja w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz edukacji w zakresie sposobów wykorzystania resztek w duchu filozofii zero-waste. Restaurant Week, jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie,  przyłącza się w ten sposób do wiodących inicjatyw promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności. Wśród festiwalowych nowości znajdziemy takie miejsca jak m.in. Mokolove, Tel Aviv Urban Food, The Cool Cat TR, Żywa Kuchnia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.