Partnerzy portalu
Wiosenna edycja Veganmanii już 12 maja w Warszawie fot. Facebook

Wiosenna edycja Veganmanii już 12 maja w Warszawie

12 maja w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich przy ul. Brackiej 25 odbędzie się największy festiwal wegański w Polsce – Veganmania. Oprócz kultowych roślinnych dań i innowacyjnych produktów z całej Polski na miejscu będzie można kupić nietestowane na zwierzętach kosmetyki i pozbawione materiałów odzwierzęcych ubrania oraz wziąć udział w licznych wykładach i warsztatach.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 07 maja 2019 13:09

Festiwal Veganmania organizowany jest przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki, promujące dietę roślinną oraz walczące o prawa zwierząt hodowlanych. Impreza cieszy się dużą popularnością – średnia liczba odwiedzających to około 6 tysięcy osób.

Uczestnicy warszawskiej edycji festiwalu będą mieli okazję spróbować wegańskich potraw serwowanych przez restauracje i firmy z całej Polski. Na miejscu będą dostępne roślinne wersje potraw m.in. kuchni polskiej, włoskiej, koreańskiej, wietnamskiej, czy syryjskiej, a także pozbawione składników odzwierzęcych wypieki i słodkości oraz substytuty serów i mięs. Będzie można też spróbować roślinnej nowości – Beyond Burgera, który smakiem przypomina wołowinę.

Na imprezie obecne będą ponadto marki oferujące naturalne, ręcznie robione kosmetyki, odzież i akcesoria wykonane bez użycia materiałów pochodzenia zwierzęcego, czy produkty dla zwolenników idei zero waste, takie jak przenośne składane kubki, czy wielorazowe słomki.

Goście będą również mogli wziąć udział w wykładach dotyczących m.in. roli diety w sporcie, czy etycznej mody oraz w szeregu spotkań autorskich. Dodatkowo organizatorzy przewidzieli panel dyskusyjny o roślinnych innowacjach kulinarnych.

Wydarzenie rozpocznie się w niedzielę, 12 maja, o godzinie 11:00 i potrwa do 19:00. Wstęp na imprezę kosztował będzie 5 zł, a pakiet VIP – 29 zł. Całkowity dochód z biletów przeznaczony zostanie na działalność Stowarzyszenia Otwarte Klatki.

Program:

Strefa Spotkań - parter

12.00 - Spotkanie z Alicją Czerwińską, aktywistką, edukatorką, twórczynią inicjatywy Edukacja empatyczna

13.00 - Spotkanie z Agatą Wilkowską, autorką książki "Bez jaj".

14.00 - Spotkanie z Grzegorzem Łapanowskim, założycielem Fundacji Szkoła na widelcu, właścicielem Food Lab Studio i gospodarzem

wydarzenia Chefs For Change - Warszawa

15.00 - Spotkanie z Mamą na roślinach - Asją Michnicką, autorką książki, prowadzącą warsztaty Wegańskie posiłki dla całej rodziny (11.30 - II piętro)

16.00 - Spotkanie z Gniewomirem Skrzysińskim, ultramaratończykiem, weganinem,autorem książki "Bieganie na weganie"

17.00 - Spotkanie z Iloną Rabizo, aktywistką Otwartych Klatek, autorką książki W kieracie ubojni

Wykłady - III piętro

11.30 - "Etyka w modzie" - wykład Magdaleny Płonki, wykładowczyni Międzynarodowej Szkoły Kostiumografii i Projektowania Ubioru

12.30 - "Jak działa aktywizm w Otwartych Klatkach" - wykład Dobrosławy Gogłozy, Prezeski Stowarzyszenia Otwarte Klatki

13.30 - "Tłuszcze w sportowej diecie" - wykład dr Damiana Parola, dietetyka i psychodietetyka

15.00 - "Przyszłość jest roślinna” - Panel o innowacjach kulinarnych poprowadzi Orestes Kowalski (Everyday Hero). Gośćmi będą Karolina Kubala z Dobra Kaloria, Stan McGowan z Foodbrothers i Maciej Otrębski z RoślinnieJemy

16.30 - "Beyond beliefs" - wykład dr Melanie Joy, autorki książki "Ponad przekonaniami" wydanej właśnie w języku polskim (wykład odbędzie się w języku angielskim)

17.30 - "Boskie zwierzęta" - spotkanie autorskie z Szymonem Hołownią (poprowadzi Orestes Kowalski - Everyday Hero)

Kino - II piętro

Pokazy krótkich filmów o tematyce prozwierzęcej, w tym filmu "Klatki". O 14.00 pokaz filmu "Klatki z ukraińskimi napisami.

Warsztaty

11.30 - 13.00 - Wegańskie posiłki dla całej rodziny - warsztaty Asji Michnickiej, autorki książki "Mama na roślinach"

13.30 - 15.00 - Roślinne wariacje po włosku - warsztaty Leonardo Verde, poprowadzi szef kuchni Adam Siedlecki

Strefa Jasna Strona Mocy

11.00 - 19.00 - przestrzeń dla wszystkich osób zainteresowanych aktywnym trybem życia i zdrowym odżywianiem. Spotkać tu będzie można dietetyków, trenerów, aktywnych sportowców, zawodowców i amatorów: https://www.facebook.com/events/411138602775168/

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.