Partnerzy portalu
Wiosennie, smacznie, odpowiedzialnie - 5 majowych inspiracji Horecatrends.pl fot. fb, unsplash, shutterstock, materiały prasowe

Wiosennie, smacznie, odpowiedzialnie - 5 majowych inspiracji Horecatrends.pl

Będziemy grillować, zajadać szparagi przegryzając truskawkami, próbować przysmaków z Targu Śniadaniowego i dyskutować podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach - o rozkwicie kultury foodie. Taki własnie czeka nas maj w stylu Horecatrends.pl. Jednak nie zapominajmy o odpowiedzialnej konsumpcji i naszej planecie - razem z Grzegorzem Łapanowskim zróbmy choć mały krok na rzecz rewolucji żywieniowej.

Autor: PM, www.horecatrends.pl Data: 29 kwietnia 2019 06:21

1. Majówki, grille i inne okazje na małe co nieco...

Wraz z rozpoczęciem maja lud pracujący miast rozpoczyna coroczny sezon kilku leniwych dni! To wtedy Polacy ruszają na Mazury, w góry, nad morze, albo po prostu na działki, aby razem z rodziną i znajomymi świętować rozpoczęcie sezonu grillowego. Co w tym sezonie wrzucimy na ruszt? Na pewno znakomitą wołowinę i inne mięsa, ale nie zabraknie także przepisów i inspiracji roślinnych:

Gdyby jeszcze brakowało Wam okazji, żeby pysznie zjeść w maju, to podajemy terminy food'owych świąt, które warto zapamiętać:

1 maja - Ogólnopolskie Święto Kaszanki

2 maja - Dzień Grilla / Światowy Dzień Tuńczyka

4 maja - Dzień Piekarza

6 maja - Dzień bez diety

18 maja - Światowy Dzień Pieczenia / Międzynarodowy Dzień Whisky

25 maja - Dzień Piwowara / Dzień Mleka

28 maja - Światowy Dzień Hamburgera

30 maja - Światowy dzień soku

31 maja - Międzynarodowy Dzień Cytrynówki

2. Rusza sezon na...

Na straganach pojawiają się już wczesne owoce i warzywa, które są uwielbiane przez foodies i inspirują do stworzenia smakowitych potraw. Po długiej zimie, takie zdrowe przysmaki ze szparagów, botwinki, młodej kapusty, rabarbaru czy arbuzów i truskawek są jak zbawienie, prawda? 

Co nieco już o tym pisaliśmy...

... ale jeszcze sporo inspiracji przed nami!

3. Spotkajmy się w Katowicach!

W dniach 13-15 maja w Katowicach - już po raz 11. - odbędzie się Europejski Kongres Gospodarczy! W tym roku także redakcja Horecatrends.pl ma swój udział w przygotowaniu tego niezwykłego biznesowego eventu! Jesteśmy współorganizatorem debaty pt. "debaty "Żywność i jedzenie – moda i styl", podczas której będziemy rozmawiac o rozkwicie i przyszłości kultury foodie w Polsce oraz o tym jakie to daje szanse, zarówno dla producentów żywności, jak i twórców konceptów gastronomicznych. 

Udział w dyskusji potwierdzili (kolejność alfabetyczna):

·        Sylwester Cacek, prezes zarządu, Sfinks Polska
·        Krzysztof Cybruch, pomysłodawca Targu Śniadaniowego, inicjator eventów kulinarnych
·        Grzegorz Łapanowski, kucharz, założyciel, prezes, Fundacja „Szkoła na widelcu”, właściciel, studio kulinarne Food Lab Studio
·        Marta Marczak, dyrektor w zespole strategii marki, PwC
·        Damian Rybak, dyrektor marki Pizza Hut dine in, AmRest
·        Małgorzata Then, prezes zarządu, Biotrem Sp. z o.o.
·        Maciej Żakowski, współtwórca, Restaurant Week Polska, Fine Dining Week i World Class Cocktail Festival, współtwórca sieci ORZO people-music-nature

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.