Partnerzy portalu
Wrzesień pełen smaku i energii - 5 inspiracji fot. unsplash.com

Wrzesień pełen smaku i energii - 5 inspiracji

Smacznie z grzybami, jabłkami i malinami, pożywnie z kanapkami w dłoni i oszczędnie, bo dobrze gospodarując resztkami i odpadkami. Tak własnie jest we wrześniu! Daj się zainspirować!

Autor: PM, www.horecatrends.pl Data: 02 września 2019 08:19

1. Smaczne okazje do świętowania we wrześniu!

4 września - dzień jedzenia podwójnego deseru

7 września - dzień miłośników piwa

16 września - dzień guacamole

18 września - dzień cheeseburgera

20 września - dzień pizzy pepperoni

25 września - dzień homara

27 września - dzień czekoladowego napoju mlecznego

29 września - Międzynarodowy Dzień Kawy

2. Na grzyby!

Czekaliśmy na nie cały rok, a teraz można oddać się długim spacerom po lesie i przerabianiu grzybów. I choć susza dokuczyła nam w tym roku to nie pozbawiła lasów wszystkich grzybów - Instagram aż huczy od zdjęć leśnych zdobyczy! Można też udać się na stragany, aby zakupić porcję pachnących borowików czy podgrzybków! Znakomicie smakują w zupie, z makaronem i jako różnego rodzaju sosy, w wytrawnych tartach czy jako farsz do naleśników lub pierogów.

3. Owoce - pożegnanie z latem

Powoli żegnamy się z owocami jagodowymi i słodkimi morelami. Na straganach we wrześniu będą królować jesienne maliny, winogrona, jabłka i gruszki. Z nich także można wyczarować przepyszne desery i przetwory na zimę. 

View this post on Instagram

🍎🍑🍇 Kruche SEROWE CIASTECZKA z owocami 😀 bez jajek! Do środka włożyłam jabłko, morele i śliwki 😍 coś cudownego! Przepis pochodzi z 1937r! Moja babcia robiła je z domowym dżemem. . ❗Można nie dodawać cukru i zrobić np. ze szpinakiem! . . 50-60 sztuk Ciasteczek:. ▪️250g sera białego półtłustego (użyłam 1 klinek z Piątnicy) ▪️250g mąki + do podsypania (użyłam orkiszowej białej i pszennej) ▪️200g zimnego masła (użyłam 150g) ▪️3 łyżeczki cukru pudru (u mnie 1 cukru pudru, 1 cukru waniliowego i 1 czubata ksylitolu) ▪️szczypta soli ▪️owoce do środka: niewielkiej wielkości jabłka, śliwki, morele, truskawki, ananas, banan, borówki lub po prostu powidła albo dżem. Owoce mają być pokrojone w niewielkie półksiężyce ok. 4mm. . . ✨Do miski włożyć biły ser, dodać cukier, mąkę i pokrojone w kostkę masło. Wszystko połączyć. Wyrobić. Ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. ✨Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na ok. 5mm, nie za cienko i nie za grubo. Ciasto trzeba będzie delikatnie podsypać z dwóch stron mąka, bo gdy zaczyna się ogrzewać to też zaczyna się kleić 😃 ✨ Szklanką wykrawać krążki, tak jak na pierogi. Kłaść część jabłka/śliwki/moreli itd. Śliwki i jabłka można posypać trochę cynamonem. Składać na pół i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mogą być poukładane w miarę ciasno, bo niewiele urosną. Z jednej połowy wychodzi ok. 25-30 sztuk. ✨Piec ok. 20-25 minut w 180°C na złoty kolor. Z podanej ilości wychodzą dwie blachy, studzić ciasteczka nad zlewem na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. ✨Ciasteczka najlepsze są jedzone od razu, później robią się miękkie pod wpływem wilgoci w owoców. . . #ciasteczko #ciasteczka #ciasteczkaserowe #domoweciacho #domoweprzepisy #dokawki #ciastozjabłkami #ciasteczkamaślane #jabłka #śliwki #morele #owocesezonowe #krucheciasto #krucheciasteczka #cospysznego #cookies #słodkości #mamawkuchni #dladziecka #dokawy #twaróg #blogkulinarny #fotografiakulinarna #kruche #wiemcojem #domowepieczenie #małeconieco #homemade #wmojejkuchni #smaczne

A post shared by Marta Danifae (@skrzaci_gar) on

4. Kanapki - tradycyjne drugie śniadanie

Wrzesień to czas powrotu do szkoły i pracy. To czas pierwszych słot i brzydkich, zimnych poranków. Warto więc wzmocnić siebie i najbliższych i przygotować pożywne śniadanie. W pośpiechu lub podczas leniwych weekendów można też skorzystać z menu śniadaniowego restauracji.

Kanapki to doskonały produkt, który łatwo można zapakowań na wynos. Możemy także uzyskać przeróżne kombinacje smakowe.

5. Jeszcze bardziej zero waste

Trend związany z niemarnowaniem zatacza coraz szersze kręgi. Wiedza na temat tego jak przechowywać żywność oraz co zrobić z mało apetycznymi "resztkami" staje się coraz bardziej powszechniejsza. Waszak mamy też sporo propagatorów tego nurtu! Już w październiku na "Kuchnia+" rusza nowy program Jagny Niedzielskiej, dla której #zerowastefood to styl życia. Na Instagramie mamy przedsmak tego, co za miesiąc zobaczymy w TV.

Można też efektywnie wykorzystać odpady po produkcji żywności. Znamy już biodegradowalne naczynia Biotrem, które powstają z tego, co zostaje w młynach po przetwarzaniu zbóż.

A co z odpadami powstałymi po wypalaniu i parzeniu kawy? Organique, polski producent kosmetyków, i Etno Cafe, producent kawy kraftowej oraz właściciel popularnej sieci kawiarni i browaru kawowego, ogłosiły początek współpracy. Do sprzedaży trafiły kosmetyki powstałe z połączenia odpadów kawowych oraz naturalnych olejków, glinek i maseł roślinnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.