Międzynarodowy Dzień Naleśnika obchodzony był 2 lutego. To proste, domowe danie w naleśnikarniach, śniadaniowniach i restauracjach wchodzi na wyższy poziom i zachwyca smakowymi kompozycjami.
W creperii-kawiarni Crepe Cafe przy Dobrej 19 w Warszawie naleśniki-crepes podają na słodko i słono. W wytrawnych kompozycjach naleśniki m.in. z chorizo, kurczakiem, łososiem, a nawet chilli con carne. W Dzień Naleśnika zniżka na wytrawne naleśniki.
Manekin to sieć naleśnikarni, które znajdziemy w kilku dużych miastach w Polsce, m.in. w Warszawie, Gdyni, Łodzi, Gdańsku i Poznaniu. W menu znajdziemy naleśniki z szarpaną wieprzowiną, kurczakiem, shoarmą czy burrito. Podają też taghliatelle naleśnikowe i pancakes.
Krokiet to też naleśnik - tyle że z nadzieniem i zasmażany. Naleśnikarnia Kamienica w Zabrzu podaje krokiety z brokułem, pieczarkami, serem i sosem czosnkowym.
Crêpes Suzette - francuskie płonące naleśniki z likierem pomarańczowym to naleśnikowa klasyka. W restauracjach bywa przygotowywany przy stoliku na oczach gości. Przepis do wykorzystania w domu podaje Ania Pytkowska z nietylkopastapl
Wiola, autorka bloga Smakuj zdrowo i nie żałuj poleca szpinakowe naleśniki z farszem z serka wiejskiego, łososia wędzonego i koperku.
W menu wrocławskiego FC Naleśniki naleśniki mają 40 cm średnicy, a do wyboru jest kilkadziesiąt kompozycji smakowych na słodko i słono.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.