Sezon na bób trwa bardzo krótko, zwykle od początku czerwca do końca sierpnia. To znane i lubiane warzywo, chętnie uprawiane w przydomowych ogródkach. A z czym można go jeść?
Bób ma długą tradycję uprawy w rolnictwie Starego Świata, będąc jedną z najstarszych roślin, a także jedną z najłatwiejszych w uprawie. Jednak jego dziki przodek nie został zidentyfikowany, a pochodzenie pozostaje nieznane.
To roślina używana w wielu kuchniach świata, jest bardzo popularna w kuchniach południowoeuropejskich, północnoeuropejskich, wschodnioazjatyckich, latynoamerykańskich i północnoafrykańskich.
Jest zwykle spożywany, gdy jest jeszcze młody i delikatny, wtedy łatwiej go jeść także ze skórką na surowo (stare nasiona mogą mieć grube łupiny, których lepiej się pozbyć). Przygotowanie obejmuje najpierw wyjęcie fasoli ze strąków, a następnie gotowanie (także na parze) lub parzenie w celu poluzowania zewnętrznej powłoki, która jest następnie usuwana. Można go także usmażyć, co spowoduje pęknięcie skórki, a następnie posolić i/lub przyprawić, aby uzyskać pikantną, chrupiącą przekąskę.
Przygotowanie bobu różni się w zależności od kraju przyrządzania, nierzadko także regionalnie. W chińskiej kuchni syczuańskiej bób, oprócz soi i papryczek chili tworzy pikantną pastę doubanjiang, a w Ekwadorze bób gotuje się na parze z serem, co daje danie habitas.
Grecy mają z kolei swój gulasz koukiá z bobem oraz karczochami, a na Sardynii gotuje się go na smalcu. Jest podstawowym pożywieniem w diecie chociażby Egipcjan. W jaki sposób można przyrządzić bób? Oto kilka przykładów...
Składniki:
Krok 1. Zagotowujemy wodę i wrzucamy bób do wrzątku, hartując go po ugotowaniu w lodowatej wodzie.
Krok 2. Kolejnym krokiem jest częściowe nacięcie skórek bobu, tak aby możliwy był przepływ marynaty. Ta tworzymy z połączenia w misce wody, oliwy, oregano i soli, całość należy wymieszać.
Krok 3. Nasiona bobu należy umieścić w marynacie razem z obranymi ząbkami czosnku i wymieszać całość jeszcze raz, odstawiając bób na dobę do lodówki.
Składniki:
Sos:
Krok 1. Bób i ciecierzycę należy wypłukać w durszlaku, a następnie przenieść do garnka lub rondla i zagotować w 1,5 szklance wody, doprawiając kminkiem i solą.
Krok 2. Na małym ogniu gotować przez ok. 20 minut bez przykrycia, woda powinna być w tym czasie wchłonięta.
Krok 3. W małej misce łączymy składniki na sos. Po ugotowaniu bobu i ciecierzycy polewamy je sosem z wierzchu.
Krok 4. Podajemy ze świeżą pietruszką, kawałkami pomidorów i rzodkiewki na wierzchu oraz z pitą.
Składniki:
Krok 1. Rozgrzej olej w woku na średnim ogniu. Dodaj czosnek, pieprz syczuański, suszone papryczki chili i połowę posiekanej szalotki. Smaż chwilę, energicznie mieszając, żeby nic się nie przypaliło.
Krok 2. Dodaj bób i mieszając smaż przez około 2 minuty. Dodaj sól, biały pieprz, olej sezamowy, wino i 2 łyżki wody i smaż mieszając, aż bób będzie ugotowany i miękki.
Krok 3. Wmieszaj pozostałą szalotkę, wyłóż na talerze i podawaj.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.