×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Z czym jeść bób? 3 przepisy z tym lubianym warzywem w roli głównej
Bób to roślina używana w wielu kuchniach świata. | fot. Pixabay

Z czym jeść bób? 3 przepisy z tym lubianym warzywem w roli głównej

Autor: Witold Stech Data: 25 maja 2023 17:49

Sezon na bób trwa bardzo krótko, zwykle od początku czerwca do końca sierpnia. To znane i lubiane warzywo, chętnie uprawiane w przydomowych ogródkach. A z czym można go jeść?

  • Bób to roślina używana w wielu kuchniach świata.
  • Może być gotowany, gotowany na parze, a także smażony.
  • Jest powszechny w wielu kuchniach świata i przyrządzany na wiele sposobów.

Bób ma długą tradycję uprawy w rolnictwie Starego Świata, będąc jedną z najstarszych roślin, a także jedną z najłatwiejszych w uprawie. Jednak jego dziki przodek nie został zidentyfikowany, a pochodzenie pozostaje nieznane.

To roślina używana w wielu kuchniach świata, jest bardzo popularna w kuchniach południowoeuropejskich, północnoeuropejskich, wschodnioazjatyckich, latynoamerykańskich i północnoafrykańskich.

Jak jeść bób - ze skórką czy bez?

Jest zwykle spożywany, gdy jest jeszcze młody i delikatny, wtedy łatwiej go jeść także ze skórką na surowo (stare nasiona mogą mieć grube łupiny, których lepiej się pozbyć). Przygotowanie obejmuje najpierw wyjęcie fasoli ze strąków, a następnie gotowanie (także na parze) lub parzenie w celu poluzowania zewnętrznej powłoki, która jest następnie usuwana. Można go także usmażyć, co spowoduje pęknięcie skórki, a następnie posolić i/lub przyprawić, aby uzyskać pikantną, chrupiącą przekąskę.

Z czym jeść bób? Wiele krajów ma swoje tradycje kulinarne

Przygotowanie bobu różni się w zależności od kraju przyrządzania, nierzadko także regionalnie. W chińskiej kuchni syczuańskiej bób, oprócz soi i papryczek chili tworzy pikantną pastę doubanjiang, a w Ekwadorze bób gotuje się na parze z serem, co daje danie habitas.

Grecy mają z kolei swój gulasz koukiá z bobem oraz karczochami, a na Sardynii gotuje się go na smalcu. Jest podstawowym pożywieniem w diecie chociażby Egipcjan. W jaki sposób można przyrządzić bób? Oto kilka przykładów...

Bób może być gotowany, gotowany na parze, a także smażony. | fot. Shutterstock

Bób po sycylijsku - przepis

Składniki:

  • 1 kg bobu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 2 łyżki oregano (suszone)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody źródlanej

Jak zrobić bób z czosnkiem w marynacie?

Krok 1. Zagotowujemy wodę i wrzucamy bób do wrzątku, hartując go po ugotowaniu w lodowatej wodzie.

Krok 2. Kolejnym krokiem jest częściowe nacięcie skórek bobu, tak aby możliwy był przepływ marynaty. Ta tworzymy z połączenia w misce wody, oliwy, oregano i soli, całość należy wymieszać.

Krok 3. Nasiona bobu należy umieścić w marynacie razem z obranymi ząbkami czosnku i wymieszać całość jeszcze raz, odstawiając bób na dobę do lodówki.

Bób po libańsku - przepis

Składniki:

  • 450 g bobu
  • 450 g ciecierzycy (z puszki lub słoika)
  • 1 łyżeczka kminku
  • ½ łyżeczki soli (najlepiej koszernej)

Sos:

  • ½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 1 łyżka posiekanych papryczek jalapeno
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić bób po libańsku - medames?

Krok 1. Bób i ciecierzycę należy wypłukać w durszlaku, a następnie przenieść do garnka lub rondla i zagotować w 1,5 szklance wody, doprawiając kminkiem i solą.

Krok 2. Na małym ogniu gotować przez ok. 20 minut bez przykrycia, woda powinna być w tym czasie wchłonięta.

Krok 3. W małej misce łączymy składniki na sos. Po ugotowaniu bobu i ciecierzycy polewamy je sosem z wierzchu.

Krok 4. Podajemy ze świeżą pietruszką, kawałkami pomidorów i rzodkiewki na wierzchu oraz z pitą.

Smażony bób po azjatycku - przepis

Składniki:

  • 450 g świeżego bobu
  • 1 łyżka pieprzu syczuańskiego
  • 3 łyżki cebuli dymki (drobno posiekanej)
  • 5 suszonych papryczek chili
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka wina ryżowego

Jak zrobić smażony bób po azjatycku?

Krok 1. Rozgrzej olej w woku na średnim ogniu. Dodaj czosnek, pieprz syczuański, suszone papryczki chili i połowę posiekanej szalotki. Smaż chwilę, energicznie mieszając, żeby nic się nie przypaliło.

Krok 2. Dodaj bób i mieszając smaż przez około 2 minuty. Dodaj sól, biały pieprz, olej sezamowy, wino i 2 łyżki wody i smaż mieszając, aż bób będzie ugotowany i miękki.

Krok 3. Wmieszaj pozostałą szalotkę, wyłóż na talerze i podawaj.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz