Partnerzy portalu
Z miłości do jedzenia - walentynkowe inspiracje z nutą pikanterii fot. pixabay.com / unsplash / Canva

Z miłości do jedzenia - walentynkowe inspiracje z nutą pikanterii

Miłość ma słodki smak, ale nasze zmysły - bardziej niż słodycze - mogą pobudzić szparagi, bazylia czy krewetki. Gotowanie i jedzenie może wzbudzać pożądanie, o czym świadczą m.in. zjawiska #foodporn i #foodgasm. Jedno jest pewne - kochamy jedzenie. Nie tylko w Walentynki.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 14 lutego 2019 08:03

Jak smakuje miłość?

Miłość jest słodka. To wiadomo od zawsze, ale badacze z Uniwersytetu w Singapurze postanowili sprawdzić naukowo czy aktywizacja miłości i zazdrości może wpłynąć na odczuwanie smaków. Doktor Tong Mun Wai Edddie i jego współpracownicy przeanalizowali związek pomiędzy odczuwaniem słodkiego smaku a miłością. Dodatkowo, zastanawiano się, czy również zazdrość może być wiązana z jakimś konkretnym smakiem. Aby sprawdzić czy miłość ucieleśniona jest słodkim smakiem a zazdrość kwaśnym i gorzkim przeprowadzono serię badań.

W pierwszym badaniu uczestnicy mieli ocenić, jak bardzo różne smaki związane są z emocjami (miłość, zazdrość, namiętność, smutek, zdrada). Wyniki wskazały na duży związek miłości ze słodyczą, a zazdrości ze smakiem kwaśnym i gorzkim. W drugim badaniu uczestnicy mieli napisać 2 słowa w odpowiedzi na pytanie: „jeżeli ‘emocja’ byłaby smakiem to jakim?”. Wyniki były podobne do tych z badania pierwszego. Po jakimś czasie przeprowadzono kolejną serię badań. W pierwszym z nich, badani mieli opisać sytuację, kiedy czuli się zakochani. Druga grupa opisywała zazdrość w związku, a trzecia, kontrolna – pisała nudny esej o najważniejszych miejscach w Singapurze. Po ukończeniu tego zadania uczestnicy dostali do posmakowania słodko-kwaśne cukierki. Za jakiś czas, w drugiej części badania kosztowali gorzką czekoladę. Następnie wszyscy oceniali, jak bardzo jedzone produkty były słodkie, gorzkie, kwaśne, ostre i słone. Badanie wykazało, że uczucie miłości prowadzi do odczuwania produktów jako bardziej słodkich. Zazdrość natomiast nie prowadziła do oceniania produktów jako bardziej kwaśnych czy gorzkich, tak jak przewidywali to naukowcy. W kolejnym badaniu, w którym postanowiono użyć wody destylowanej (która nie zawiera cukru) wykazano, że aktywizacja uczucia miłości sprawia, że ten neutralny w smaku produkt odczuwany jest jako bardziej słodki. 

Podsumowując, miłość rzeczywiście smakuje słodko, zazdrość natomiast w omawianych badaniach nie ma żadnego konkretnego smaku albo jedynie lekko wiązała się ze smakiem gorzkim i słonym. 

Oferta kawiarni i cukierni, a także zdjęcia pod hasztagiem #valentine na Instagramie (ponad 8 milionów fotek!) nie pozostawiają wątpliwości - miłość musi być słodka!

Jak pobudzić zmysły... w kuchni?

Zdaniem ekspertów, jedzenie może sprawić prawdziwe cuda w życiu miłosnym, jeśli do jego przygotowania wykorzystamy afrodyzjaki – substancje, które w naturalny sposób zwiększają libido. Znane od najdawniejszych czasów swoją nazwę zawdzięczają Afrodycie, greckiej bogini miłości, piękna i pożądania. Do najbardziej popularnych afrodyzjaków należą: wino, czekolada, miód, truskawki, brzoskwinie, bazylia, arbuzy, owoce morza czy papryczka chilli. Na kobiety bardzo silnie działają te składniki, które dostarczą doznań zapachowych jak: bazylia, czekolada i szafran, dla mężczyzn najlepiej wybierać, te które pobudzą wyobraźnię: brzoskwinie, szparagi, ostrygi i krewetki. 

Jakie afrodyzjaki preferują znawcy kuchni i rynku gastronomicznego? W naszej ankiecie "MENU Główne, czyli kwestionariusz Horecatrends.pl" jedno z pytań dotyczy właśnie kulinarnego afrodyzjaku. Oto 10 najciekawszych odpowiedzi:

Dietetyczka Hanna Stolińska-Fiedorowicz: Marchewka!

Trendsetter kulinarny Tomek Woźniak: Kolendra

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.