12 sierpnia na Rynku Wielkim i Solnym w Zamościu odbędzie się jeden z największych w kraju festiwali win polskich i produktów regionalnych. W tegorocznym „Zamojskim Winograniu” weźmie udział 12 winiarzy z Roztocza i Lubelszczyzny. Do wydarzenia dołączy 12 topowych restauracji w Zamościu.
Jak co roku, goście Festiwalu “Zamojskie Winogranie” będą mogli w specjalnie wyznaczonej strefie degustować ponad 100 win gronowych oraz owocowych - czytamy w komunikacie prasowym.
- W zaledwie trzy lata organizowany przez nas Festiwal stał się jednym z największych tego typu wydarzeń w Polsce. Bogata w atrakcje część dzienna i wieczorna z pewnością po raz kolejny przyciągnie fanów wyjątkowych smaków i dobrej muzyki z różnych stron Polski - mówi Wioletta Wilkos, prezes Fundacji Winiarnie Zamojskie.
- Dla festiwalowiczów przygotowaliśmy jeszcze więcej atrakcji m.in., warsztaty class wine z sommelierami, pokaz kulinarny wraz z bezpłatną degustacją roztoczańskich potraw w wykonaniu Marcina Sikory na strefie Chill Out w sadzie, zwiedzanie Zamościa, sklep festiwalowy, czy zniżki na zwiedzanie ZOO. Podczas tegorocznej edycji wydarzenia spodziewamy się ok. 7 tysięcy gości - wskazuje Wioletta Wilkos.
Uczestnicy ''Zamojskiego Winogrania'' będą mogli zrelaksować się w cieniu wiśni, jabłoni i gruszy lub pooglądać gotowanie na żywo w wykonaniu jednego z najlepszych roztoczańskich kucharzy - Marcina Sikory. Wykonane przez mistrza dania będzie można spróbować słuchając opowieści doświadczonych winiarzy.
Do wydarzenia przyłączą się również okoliczne restauracje. Od 11 sierpnia do 15 sierpnia w każdej z festiwalowych restauracji będzie można spróbować food & wine paring i połączyć dania szefów kuchni z winami prezentowanymi w strefie degustacji. Uczestnicy wydarzenia z festiwalową opaską będą mogli skorzystać promocyjnej oferty wybranych zamojskich restauracji, w których zestaw złożony z dania głównego i kieliszka jednego z festiwalowych win będzie kosztował zaledwie 45 zł.
Na Rynku Solnym będzie można odwiedzić wystawców regionalnych produktów, w tym serów zagrodowych, lokalnego przysmaku pod postacią piroga biłgorajskiego, cebularzy lubelskich, miodów czy produktów z dzikiej róży.
- Restauratorzy i sommelierzy chcą zachęcić nie tylko do degustacji. Ważny jest też aspekt edukacji. Rozmowy na temat tajników powstawania wina oraz sztuki łączenia win z potrawami, czyli tzw. „food & wine paringu” to kluczowy element Zamojskiego Winogrania - wskazuje Wioletta Wilkos, prezes Fundacji Winiarnie Zamojskie.
Po raz pierwszy podczas festiwalu zorganizowany zostanie Wine Class - cykl wykładów z sommelierami Fundacji Winiarnie Zamojskie. Udział w wykładach będzie możliwy po dokonaniu wcześniejszej rezerwacji poprzez stronę internetową wydarzenia. Liczba miejsc jest ograniczona więc warto się spieszyć z zapisami - podają organizatorzy.
Stałym elementem wydarzenia jest także Laboratorium Smaku i Zapachu, gdzie można sprawdzić co składa się na smak i zapach danego wina. W festiwalowym sklepie w atrakcyjnych cenach będzie można nabyć wszystkie wina ze strefy degustacji oraz sygnowane logiem Winiarni Zamojskiej unikalne kieliszki.
Tradycyjnie podczas Grand Prix Festiwalu zostaną wybrane najlepsze regionalne wina w kilku kategoriach: wino czerwone, białe, różowe i absolutna nowość w regionie, czyli wino musujące - petnat. Jury sommelierów będzie przewodniczyć sam Wiesław Wysokiński.
Wydarzenie zakończy zaplanowany na godz. 19 wieczorny koncert Zuzanny Jabłońskiej, a następnie Agnieszki Chylińskiej. Po występie gwiazd raz pierwszy w historii Festiwalu odbędzie się After Party przy dźwiękach muzyki granej przez DJ.
Wstęp na wieczorną część wydarzenia jest bezpłatny. Więcej informacji na zamojskiewinogranie.pl
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.