#zeroplate, czyli bez talerza - inspiracje Makro Polska



horecatrends.pl - 02 lipca 2020 11:20


Zero plate, czyli pomysł na niekonwencjonalny, a zarazem ekologiczny sposób przygotowania i serwowania dania „bez talerza”, to mocny trend ostatnich lat. Makro Polska przygotowało na swoim blogu kilka ciekawych inspiracji.

Piękne i nietypowe koszyki z tortolli.

{instagram;https://www.instagram.com/p/CCF-pDrpyeD/}

Kolejny przepis to talerz zero plate z... parmezanu. Starty na wiórki parmezan „smażymy” na suchej patelni, a następnie przekładamy tak uformowany placek na odwróconą do góry dnem miskę. Czekamy aż zastygnie.

{instagram;https://www.instagram.com/p/B7BmCBkldV_/}

Łosoś na talerzu ryżowym?  Talerz ryżowy przygotowuje się z namoczonych, a następnie uformowanych i wysuszonych arkuszy papieru ryżowego.

{instagram;https://www.instagram.com/p/B7RCBgZJdzc/}

Ta propozycja do złudzenia przypomina "normalną" zastawę. Talerz #zeroplate Stworzony jest jednak z liści bananowca.

{instagram;https://www.instagram.com/p/B2PpOFDIr-z/}