Roślinny Przewodnik Cukierniczy to nowa publikacja autorstwa zespołu i ambasadorów projektu Chefs for Change. To zbiór wskazówek, proste przepisy i porady jak przygotowywać desery przyszłości.
Nie jest tajemnicą, że kuchnia roślinna w ostatnich latach wzmacnia swoją pozycję megatrendu kulinarnego. Jednocześnie zmienia się podejście Polaków do nabiału – już 23% z nich nie je lub ogranicza spożycie mleka i produktów mlecznych, a 18% podobnie zapatruje się na rolę jajek w swojej diecie. Mimo to, wśród twórców wypieków i deserów bardzo często wciąż panuje błędn
przekonanie, że słodkości w wersji wegańskiej muszą być z automatu
dietetyczne (bezcukrowe, bezglutenowe, surowe), a stworzenie roślinnych
wariantów klasycznych pączków, drożdżówek czy kremówek jest niezwykle
trudne.
- Tradycyjne cukiernictwo zbudowane na maśle, śmietanie i jajkach, to
język, który jest zrozumiały dla profesjonalistów i domowych cukierników. Aby zasady przygotowywania roślinnych deserów były przystępne dla wszystkich, ważne jest by odnosić się do kultury kulinarnej, w której jesteśmy osadzeni. Ale także pamiętać, że za wspaniałymi deserami stoją reakcje chemiczne, które dają pożądany efekt i można go osiągać także bez składników odzwierzęcych mówi Dominika Targosz, ambasadorka Chefs for Change i współautorka Przewodnika.
- Odnoszenie się do tradycji to przygotowywanie deserów które wyglądają znajomo, także dla osób w średnim czy starszym wieku, należy więc zmienić myślenie o składnikach, ale nie o wrażeniach, których oczekujemy od najpyszniejszych deserów jakie tylko można sobie wyobrazić - dodaje Tadeusz Muller, który w ten sposób argumentował wybór bezy kawowej jako swojego przepisu, który znalazł się w publikacji.
Roślinny Przewodnik Cukierniczy został przygotowany we współpracy z profesjonalistami – ambasadorami projektu Chefs for Change. Swoimi przepisami podzielili się: Tadeusz Muller, Patryk Szczepański, Ernest Jagodziński, Natalia Stachowska, Karolina Kowalczyk, Wojciech Starowicz, Jakub Mołda z zespołem, Laura Monti, Agnieszka Sierac, Dariusz Jatczak, Karolina Nej.
Przewodnik dostępny jest za darmo w formie cyfrowej na stronie RoślinnieJemy - https://bit.ly/398MyDZ.
Chefs for Change to projekt stworzony pod skrzydłami kampanii RoślinnieJemy.
Owoce akcji, która ma w swoich szeregach już ponad 50 ambasadorów i ambasadorek, to m.in.: seria roślinnych kolacji charytatywnych, Wielka Lekcja Kuchni Roślinnej online, roślinne szkolenia w ramach wirtualnej Akademii RoślinnieJemy, a także przewodniki dla restauracji.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.