Partnerzy portalu
Zespół Chefs for Change opublikował Roślinny Przewodnik Cukierniczy Zespół Chefs for Change wydał Roślinny Przewodnik Cukierniczy/ fot. materiały prasowe

Zespół Chefs for Change opublikował Roślinny Przewodnik Cukierniczy

Roślinny Przewodnik Cukierniczy to nowa publikacja autorstwa zespołu i ambasadorów projektu Chefs for Change. To zbiór wskazówek, proste przepisy i porady jak przygotowywać desery przyszłości.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 16 września 2021 15:46

Nie jest tajemnicą, że kuchnia roślinna w ostatnich latach wzmacnia swoją pozycję megatrendu kulinarnego. Jednocześnie zmienia się podejście Polaków do nabiału – już 23% z nich nie je lub ogranicza spożycie mleka i produktów mlecznych, a 18% podobnie zapatruje się na rolę jajek w swojej diecie. Mimo to, wśród twórców wypieków i deserów bardzo często wciąż panuje błędn 
przekonanie, że słodkości w wersji wegańskiej muszą być z automatu
dietetyczne (bezcukrowe, bezglutenowe, surowe), a stworzenie roślinnych
wariantów klasycznych pączków, drożdżówek czy kremówek jest niezwykle
trudne.

- Tradycyjne cukiernictwo zbudowane na maśle, śmietanie i jajkach, to
 język, który jest zrozumiały dla profesjonalistów i domowych cukierników. Aby zasady przygotowywania roślinnych deserów były przystępne dla wszystkich, ważne jest by odnosić się do kultury kulinarnej, w której jesteśmy osadzeni. Ale także pamiętać, że za wspaniałymi deserami stoją reakcje chemiczne, które dają pożądany efekt i można go osiągać także bez składników odzwierzęcych  mówi Dominika Targosz, ambasadorka Chefs for Change i współautorka Przewodnika.

- Odnoszenie się do tradycji to przygotowywanie deserów które wyglądają znajomo, także dla osób w średnim czy starszym wieku, należy więc zmienić myślenie o składnikach, ale nie o wrażeniach, których oczekujemy od najpyszniejszych deserów jakie tylko można sobie wyobrazić - dodaje Tadeusz Muller, który w ten sposób argumentował wybór bezy kawowej jako swojego przepisu, który znalazł się w publikacji.

Roślinny Przewodnik Cukierniczy został przygotowany we współpracy z profesjonalistami – ambasadorami projektu Chefs for Change. Swoimi przepisami podzielili się: Tadeusz Muller, Patryk Szczepański, Ernest Jagodziński, Natalia Stachowska, Karolina Kowalczyk, Wojciech Starowicz, Jakub Mołda z zespołem, Laura Monti, Agnieszka Sierac, Dariusz Jatczak, Karolina Nej.

Przewodnik dostępny jest za darmo w formie cyfrowej na stronie RoślinnieJemy - https://bit.ly/398MyDZ.

Chefs for Change to projekt stworzony pod skrzydłami kampanii RoślinnieJemy.

Owoce akcji, która ma w swoich szeregach już ponad 50 ambasadorów i ambasadorek, to m.in.: seria roślinnych kolacji charytatywnych, Wielka Lekcja Kuchni Roślinnej online, roślinne szkolenia w ramach wirtualnej Akademii RoślinnieJemy, a także przewodniki dla restauracji. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.