Zielona Gwiazda to ''najmłodsza'' nagroda Przewodnika Michelin. Została wprowadzona do przewodnika Michelin w 2020 r. i jest przyznawana restauracjom, które są wzorem do naśladowania, jeśli chodzi o zrównoważoną gastronomię.
Inspektorzy Przewodnika Michelin przyznają restauracjom:
Czytaj też Bib Gourmand to nagroda specjalna MICHELIN. Jakie restauracje mają na nią szansę?
Jak informuje Przewodnik Michelin, Zielona Gwiazdka (The Green Star) otrzymują restauracje, które oferują doznania kulinarne, łączące doskonałość kulinarną z wyjątkowymi zobowiązaniami do ochrony środowiska i będące źródłem inspiracji zarówno dla zapalonych smakoszy, jak i całej branży.
Każda restauracja Michelin Green Star jest inna i działa na swój własny, niepowtarzalny sposób, ale wszystkie - jak podkreśla Przewodnik Michelin - mają wpływ na otaczający je świat i są wzorem do naśladowania dla wszystkich.
Wiele z nich restauracji z Zieloną Gwiazdką Michelin współpracuje bezpośrednio z plantatorami, rolnikami i rybakami; pasza w żywopłotach i lasach; hodować rośliny i hodować zwierzęta; i stosuj metody regeneracyjne, takie jak ogrody warzywne bez wykopów i sukcesywna uprawa roślin okrywowych.
Często restauracje zajmują się też kwestiami związanymi z etyką i dobrostanem, a także przyczynić się do lokalnych, krajowych lub globalnych projektów charytatywnych i edukacyjnych.
Według wyszukiwarki restauracji na stronie Przewodnika Michelin w marcu 2023 r. Zieloną Gwiazdkę - The Green Star - posiada 444 restauracji. Wśród nich są m.in. MAST Weinbistro w Austrii, Osteria Francescana w Modenie czy Alchemist w Kopenhadze.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.