Partnerzy portalu
Ziemniaki na świątecznym stole. 4 przepisy Andrzeja Polana Ziemniaki w świątecznym menu; fot. mat.pras.

Ziemniaki na świątecznym stole. 4 przepisy Andrzeja Polana

Autor: horecatrends.pl Data: 02 grudnia 2021 11:56

Ziemniaki są bazą dla wielu świątecznych potraw. Dla Andrzeja Polana stanowią one jeden z ważniejszych składników wigilijnego menu. W ramach kampanii "Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz" przygotował cztery propozycje kulinarne.

Andrzej Polan poszukiwał inspiracji do swoich świątecznych pomysłów w kuchniach regionalnych – kaszubskiej, kresowej, śląskiej i wielkopolskiej.

Ziemniaki w świątecznym menu

- Święta to dla mnie ryby, grzyby, kapusta, barszcz czerwony z uszkami czy dania z makiem. Jestem miłośnikiem tradycji, ale staram się też tworzyć wariacje na bazie tradycyjnych produktów bądź modyfikuję dawne, dobrze znane przepisy, by uatrakcyjnić menu. Nie wyobrażam sobie świątecznej kuchni bez ziemniaków. Są one obecne niemal w każdej przygotowywanej przeze mnie potrawie. Tym razem na uroczystą kolację proponuję kaszubskiego trewala w towarzystwie ziemniaków, kresowe duże kartofle z grzybami w środku, śląskiego śledzia z ziemniakami smażonymi oraz wielkopolski pasztet. Pamiętajmy o dobrej jakości składnikach – bez nich żadne danie nie będzie udane – zapewnia Andrzej Polan, ekspert kulinarny IV edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

Kampania "Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz"

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna "Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz", której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz