×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Zmarł twórca tiramisu
Przepis na tiramisu został certyfikowany przez Włoską Akademię Kulinarną w 2010 roku/ fot. Shutterstock

Zmarł twórca tiramisu

Autor: rp.pl Data: 02 listopada 2021 11:35 | Aktualizacja: 02 listopada 2021 12:07

W wieku 93 lat zmarł we Włoszech restaurator Aldo Campeol. To w jego lokalu po raz pierwszy podano klientom deser tiramisu. 

Restauracja Alle Beccherie została otwarta w 1939 r. przez rodzinę Campeola,  zaś Aldo Campeol przejął firmę pod koniec II wojny światowej.

Jak powstało tiramisu?

Jak się okazuje, jeden z najsłynniejszych deserów świata powstał w  wyniku błędu, jaki popełnił ówczesny szef kuchni w Alle Beccherie, Roberto Linguanotto. Przygotowując lody waniliowe, przez pomyłkę dodał do cukru i żółtek łyżkę mascarpone. Właściciele lokalu uznali jednak, że to co powstało w efekcie spełnia wszelkie walory smakowe oryginalnego deseru, który pod nazwą Tireme Sù (co znaczy "podnieś mnie", "popraw mi humor") został następnie zaserwowany gościom. Do menu restauracji wszedł na stałe w 1972 roku, choć jego receptura nigdy nie została opatentowana.

Zmarł twórca tiramisu

Przepis został certyfikowany przez Włoską Akademię Kulinarną dopiero w  2010 roku. 

"Wraz z Aldo Campeolem, który zmarł dzisiaj w wieku 93 lat, Treviso traci kolejną gwiazdę w swojej historii jedzenia i wina" - napisał w mediach społecznościowych prezydent Wenecji Euganejskiej, gdzie leży Treviso, Luca Zaia.

 

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz