W wieku 93 lat zmarł we Włoszech restaurator Aldo Campeol. To w jego lokalu po raz pierwszy podano klientom deser tiramisu.
Restauracja Alle Beccherie została otwarta w 1939 r. przez rodzinę Campeola, zaś Aldo Campeol przejął firmę pod koniec II wojny światowej.
Jak się okazuje, jeden z najsłynniejszych deserów świata powstał w wyniku błędu, jaki popełnił ówczesny szef kuchni w Alle Beccherie, Roberto Linguanotto. Przygotowując lody waniliowe, przez pomyłkę dodał do cukru i żółtek łyżkę mascarpone. Właściciele lokalu uznali jednak, że to co powstało w efekcie spełnia wszelkie walory smakowe oryginalnego deseru, który pod nazwą Tireme Sù (co znaczy "podnieś mnie", "popraw mi humor") został następnie zaserwowany gościom. Do menu restauracji wszedł na stałe w 1972 roku, choć jego receptura nigdy nie została opatentowana.
Przepis został certyfikowany przez Włoską Akademię Kulinarną dopiero w 2010 roku.
"Wraz z Aldo Campeolem, który zmarł dzisiaj w wieku 93 lat, Treviso traci kolejną gwiazdę w swojej historii jedzenia i wina" - napisał w mediach społecznościowych prezydent Wenecji Euganejskiej, gdzie leży Treviso, Luca Zaia.
Nie przegap najważniejszych wiadomości