Partnerzy portalu
Znacie cukierki Candy Corn? Na Halloween 2022 jak znalazł fot. shutterstock

Znacie cukierki Candy Corn? Na Halloween 2022 jak znalazł

Autor: AW Data: 10 października 2022 17:46

Candy Corn to kultowe cukierki wiążące się z tradycją Halloween w USA. Jedni je kochają, drudzy nienawidzą.

Candy Corn - co to za cukierki?

Candy Corn to małe cukierki w kształcie piramidy. Zazwyczaj podzielone są na trzy części o różnych kolorach. Tradycyjne kolory Candy Corn to żółty, pomarańczowy oraz biały. Ten dziwny cukierek jest prawdziwym hitem Halloween w USA. 

Z czego robi się cukierki Candy Corn?

Cukierki Candy Corn składają się z kilku składników, w tym cukru, syropu kukurydzianego, polewy cukierniczej, soli, dekstrozy, żelatyny, oleju sezamowego, sztucznego aromatu i miodu.

Jeden cukierek zawiera ok. 7,5 kalorii. Trudno jednak mówić tu o wartościach odżywczych. 

Jak smakują cukierki Candy Corn?

Cukierki Candy Corn są bardzo słodkie. W smaku przypominają połączenie pianki marshmallow, wanilii i karmelu. Mimo że bardzo wiele osób uważa ich smak za ohydny, to wciąż jedne z najbardziej popularnych cukierków na Halloween w USA. 

Kto produkuje Candy Corn?

Candy Corn mają długą historię. To słodycze z końca XIX wieku. Nieoficjalnie, za wynalazcę tego smakołyku uznaje się George'a Renningera, pracownika Wunderle Candy Company w Filadelfii. 

Candy Corn spopularyzowała jednak inna firma - Goelitz Candy Company (Jelly Belly Candy Company). Obecnie, najbardziej popularne są cukierki Candy Corn firmy Brach's.

Gdzie kupić Candy Corn?

Cukierki Candy Corn trudno dostać w Polsce. Można znaleźć je w sprzedaży internetowej. Czasem pojawiają się w sklepach z unikalną ofertą słodyczy z całego świata. 

Jak zrobić samemu Candy Corn?

Candy Corn, a przynajmniej słodycze a'la Candy Corn, można spróbować zrobić jednak samemu. Najważniejsze w tej Halloweenowej słodkiej przekąsce są przecież kolory i kształt.

W internecie można trafić m.in. na przepisy na żelki a'la Candy Corn z wykorzystaniem żelatyny, mleka, miodu, soku z cytryny i pomarańczy. Do przygotowania takich słodkości potrzebne są foremki na czekoladki lub do lodu. Pamiętać trzeba o odczekaniu z tężeniem kolejnych warstw.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz