Candy Corn to kultowe cukierki wiążące się z tradycją Halloween w USA. Jedni je kochają, drudzy nienawidzą.
Candy Corn to małe cukierki w kształcie piramidy. Zazwyczaj podzielone są na trzy części o różnych kolorach. Tradycyjne kolory Candy Corn to żółty, pomarańczowy oraz biały. Ten dziwny cukierek jest prawdziwym hitem Halloween w USA.
Cukierki Candy Corn składają się z kilku składników, w tym cukru, syropu kukurydzianego, polewy cukierniczej, soli, dekstrozy, żelatyny, oleju sezamowego, sztucznego aromatu i miodu.
Jeden cukierek zawiera ok. 7,5 kalorii. Trudno jednak mówić tu o wartościach odżywczych.
Cukierki Candy Corn są bardzo słodkie. W smaku przypominają połączenie pianki marshmallow, wanilii i karmelu. Mimo że bardzo wiele osób uważa ich smak za ohydny, to wciąż jedne z najbardziej popularnych cukierków na Halloween w USA.
Candy Corn mają długą historię. To słodycze z końca XIX wieku. Nieoficjalnie, za wynalazcę tego smakołyku uznaje się George'a Renningera, pracownika Wunderle Candy Company w Filadelfii.
Candy Corn spopularyzowała jednak inna firma - Goelitz Candy Company (Jelly Belly Candy Company). Obecnie, najbardziej popularne są cukierki Candy Corn firmy Brach's.
Cukierki Candy Corn trudno dostać w Polsce. Można znaleźć je w sprzedaży internetowej. Czasem pojawiają się w sklepach z unikalną ofertą słodyczy z całego świata.
Candy Corn, a przynajmniej słodycze a'la Candy Corn, można spróbować zrobić jednak samemu. Najważniejsze w tej Halloweenowej słodkiej przekąsce są przecież kolory i kształt.
W internecie można trafić m.in. na przepisy na żelki a'la Candy Corn z wykorzystaniem żelatyny, mleka, miodu, soku z cytryny i pomarańczy. Do przygotowania takich słodkości potrzebne są foremki na czekoladki lub do lodu. Pamiętać trzeba o odczekaniu z tężeniem kolejnych warstw.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.