Partnerzy portalu
Znamy finalistów polskiej edycji konkursu Les Chefs en Or Znamy finalistów polskiej edycji konkursu Les Chefs en Or. / fot. materiały prasowe

Znamy finalistów polskiej edycji konkursu Les Chefs en Or

Autor: Transgourmet Polska Data: 27 października 2022 14:53

Zakończyły się eliminacje konkursu kulinarnego dla szkół gastronomicznych Les Chefs en Or Polska Edycja, organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry. Autorzy najlepszych dań zmierzą się w wielkim finale, który 16 listopada odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.

Eliminacje za nami! Znamy finalistów konkursu Les Chefs en Or Polska Edycja

Podobnie jak w ubiegłym roku, rywalizacja składa się z dwóch etapów: pierwszy to eliminacje przeprowadzone w formule online, w których zadaniem było przedstawienie receptury na danie z dowolnej ryby z autorskim sosem i dodatkiem skrobiowym i warzywnym. Spośród kilkudziesięciu zgłoszeń Jury wybrało 8 najlepszych dań, z kolei 9 finalista został wyłoniony w drodze głosowania na fanpagu Instytutu na Facebook’u. W wielkim finale wystąpią:

  • Kacper Bałabuch -  Zespół Szkół nr 3 we Wrocławiu
  • Dominik Diug - Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
  • Weronika Gurynow - Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
  • Paulina Kadysz - Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra H. Sucharskiego w Bolesławcu
  • Konrad Kapusta - Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
  • Piotr Marcinkowski - Zespół szkół gastronomiczno-hotelarskich w Gdańsku
  • Dawid Poznański - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu
  • Michał Świdnicki - ZSTiO im. Żeromskiego w Częstochowie
  • Aleksander Wolski - Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie

Zwycięzca finału otrzyma zaproszenie na miesięczny staż w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Ponadto organizatorzy przewidzieli nagrodę pieniężną w wysokości 3000 zł oraz bony na zakupy w Selgros Cash & Carry dla szkoły zwycięzcy na kwotę 5000 zł. Co więcej, szkołę odwiedzą też Eksperci z Instytutu Kulinarnego Transgourmet, którzy przeprowadzą profesjonalne szkolenie dla uczniów.

Kacper Bałabuch - Dekonstrukcja burgera z szarpanym łososiem i sosem chili mayo. / fot. materiały prasowe

Dominik Diug - Dorsz w popiole z pora, sos mango, puree z batata i dyni, por, żel, oliwa. / fot. materiały prasowe

Weronika Gurynow - Tuńczyk dashi, dynia, grzyby, ogórek. / fot. materiały prasowe

Paulina Kadysz - Dorsz podany w runie Borów Dolnośląskich. / fot. materiały prasowe

Konrad Kapusta - Maślany sander z ziemniaczaną łuską, sosem artemisia w polnych smakach. / fot. materiały prasowe

Piotr Marcinkowski - Pijany dorsz w panko orzechowym. / fot. materiały prasowe

Dawid Poznański - Tuńczyk z pianką pieprzową. / fot. materiały prasowe

Michał Świdnicki - Filet z pstrąga w sosie cytrynowym, z koktajlowymi pomidorkami i smażonymi kaparami. / fot. materiały prasowe

Aleksander Wolski - Dorsz w dwóch odsłonach w wędzonym sosem, puree z batatów i musem z buraka z dodatkiem oliwy ziołowej. / fot. materiały prasowe

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz