28 września na Hali Koszyki odbędzie się wydarzenie Zupa Disco z okazji nowego święta wprowadzonego przez ONZ – Międzynarodowego Dnia Świadomości nt. Strat i Marnowania Żywności. Zupę ugotuje wg własnego przepisu Jagna Niedzielska, kucharka, doradca kulinarny, propagatorka nurtu zero waste.
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podaje, że na świecie co roku 1/3 produkowanej żywności jest marnowana. Staje się to poważnym problemem w Europie, szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych. W Polsce rocznie marnuje się prawie 5 milionów ton żywności. Najwięcej wyrzucają konsumenci – aż 60%, czyli blisko 3 mln ton.
W 2020 r. ONZ ustanowiło 29 września jako Międzynarodowy Dzień Świadomości na Temat Strat i Marnowania Żywności.
Inicjatywa ta stała się dla Banków Żywności pretekstem do zorganizowania wydarzenia i kampanii związanej z marnowaniem żywności. Motywem przewodnim będzie Zupa Disco (idea gotowania zupy z produktów, które udało się uratować przed zmarnowaniem powstała w Berlinie w 2012 r.).
Wydarzenie odbędzie się 28 września o godzinie 11:00 w warszawskiej w Hali Koszyki.
Zupę Disco ugotuje wg własnego przepisu Jagna Niedzielska, kucharka, doradca kulinarny, propagatorka nurtu zero waste.
Wydarzeniu będą towarzyszyć panele dyskusyjne: „Jak nie marnować?”, „Należy spożyć do…” a „Najlepiej spożyć przed”. Uczestnicy wydarzenia stacjonarnego będą mieli możliwość degustacji Zupy Disco. Z uwagi na ograniczoną liczbę gości osoby zainteresowane proszone są o rejestrację.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.