Partnerzy portalu
Zupa Disco czyli ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem W Hali Koszyki odbędzie się Zupa Disco z okazji nowego święta wprowadzonego przez ONZ – Międzynarodowego Dnia Świadomości nt. Strat i Marnowania Żywności/ fot. mat. pras.

Zupa Disco czyli ratowanie jedzenia przed zmarnowaniem

Autor: horecatrends.pl Data: 20 września 2021 13:18

28 września na Hali Koszyki odbędzie się wydarzenie Zupa Disco z okazji nowego święta wprowadzonego przez ONZ – Międzynarodowego Dnia Świadomości nt. Strat i Marnowania Żywności. Zupę ugotuje wg własnego przepisu Jagna Niedzielska, kucharka, doradca kulinarny, propagatorka nurtu zero waste.

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rol­nictwa (FAO) podaje, że na świecie co roku 1/3 produ­kowanej żywności jest marnowana. Staje się to poważnym problemem w Europie, szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych. W Polsce rocznie marnuje się prawie 5 milionów ton żywności. Najwięcej wyrzucają konsumenci – aż 60%, czyli blisko 3 mln ton.

 W 2020 r. ONZ ustanowiło 29 września jako Międzynarodowy Dzień Świadomości na Temat Strat i Marnowania Żywności.

Zupa Disco z Jagną Niedzielską - ratowanie żywności przed zmarnowaniem

Inicjatywa ta stała się dla Banków Żywności pretekstem do zorganizowania wydarzenia i kampanii związanej z marnowaniem żywności. Motywem przewodnim będzie Zupa Disco (idea gotowania zupy z produktów, które udało się uratować przed zmarnowaniem powstała w Berlinie w 2012 r.).

Wydarzenie odbędzie się 28 września o godzinie 11:00 w warszawskiej w Hali Koszyki.  

Zupę Disco ugotuje wg własnego przepisu Jagna Niedzielska, kucharka, doradca kulinarny, propagatorka nurtu zero waste.

Wydarzeniu będą towarzyszyć panele dyskusyjne: „Jak nie marnować?”, „Należy spożyć do…” a „Najlepiej spożyć przed”. Uczestnicy wydarzenia stacjonarnego będą mieli możliwość degustacji Zupy Disco. Z uwagi na ograniczoną liczbę gości osoby zainteresowane proszone są o rejestrację.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz