Partner portalu
Zupy wciąż królują na stołach Polaków - 7 inspiracji Horecatrends.pl Talerz zupy przypomina nam dzieciństwo, koi smutki i dodaje energii; fot. unsplash.com / Canva

Zupy wciąż królują na stołach Polaków - 7 inspiracji Horecatrends.pl

"Stara", poczciwa zupa od lat króluje na stołach w polskich domach. I choć modyfikujemy skład i dodajemy egzotyczne dodatki, talerz pożywnego płynu przypomina nam dzieciństwo, koi smutki i dodaje energii.

Autor: PP, www.horecatrends.pl Data: 24 lutego 2020 07:51

1. Kremy na salony

Zupa krem przestała kojarzyć się z papką dla dzieci, a wręcz została wywyższona do rangi ekskluzywnego dania podawanego w restauracjach. Delikatne w smaku i o aksamitnej konsystencji, wyjątkowo szybkie w przygotowaniu zupy kremy świetnie smakują samodzielnie i z pysznymi dodatkami.

2. Poczciwy rosół

Klasyczna zupa niedzielna chyba nigdy nie wyjdzie z mody! Może też dlatego, że można do rosołu dodać szereg nowych dodatków i w ten sposób bawić się smakiem. Znakomicie sprawdzi się także jako baza do innych zup.

3. Orientalne wersje rosołu

Street food w Polsce od kilku sezonów opanował ramen - kojarzony z rosołem, ponieważ zawiera makaron, mięso i różnego rodzaju dodatki warzywne, a także jajko. Na temat ramenu powstało już sporo inspiracji, w tym wegańskie wersje tego przysmaku.

Wielbiciele ramenu powinni pamiętać też o innych odpowiednikach, np. o wietnamskiej zupie pho czy meksykańskiej pozole.

4. Prosto z Francji

Cebulowa rozgrzeje i ociepli. Francuska zupa cebulowa jest gotowana na domowym bulionie wołowym i białym winie, zawiera dodatek brandy, a czasem bywa zapiekana z grzankami. Taki przysmak zyskuje coraz więcej zwolenników nad Wisłą.  

5. Na chłodno

Po rozgrzewających wariantach czas na zupę na upały, których - wraz z ociepleniem klimatu - jest coraz więcej w naszym kraju. Można wtedy ochłodzić się zupą owocową, buraczkowym chłodnikiem lub hiszpańskim gazpacho. 

6. Nie tylko na wigilijnym stole

Znana w Europie Wschodniej zupa - barszcz czerwony - składa się z warzyw z przewagą buraków. Można ją podawać na wiele sposobów - doskonale pasuje do paluszków ptysiowych, krokietów, ziemniaków, uszek lub pasztecików. Każdy ma inny sposób na ten przysmak.

7. Na zakwasie

Innym słowiańskim przysmakiem jest żur - zupa przyrządzana na bazie mięsnego wywaru zagęszczanego zakwasem chlebowym, zwykle z mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. I o ile barszcze to domena Bożego Narodzenia, o tyle żur kojarzy nam się z Wielkanocą. 

Smacznego!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.