Partnerzy portalu
Zupy wciąż królują na stołach Polaków - 7 inspiracji Horecatrends.pl Talerz zupy przypomina nam dzieciństwo, koi smutki i dodaje energii; fot. unsplash.com / Canva

Zupy wciąż królują na stołach Polaków - 7 inspiracji Horecatrends.pl

"Stara", poczciwa zupa od lat króluje na stołach w polskich domach. I choć modyfikujemy skład i dodajemy egzotyczne dodatki, talerz pożywnego płynu przypomina nam dzieciństwo, koi smutki i dodaje energii.

Autor: PP, www.horecatrends.pl Data: 24 lutego 2020 07:51

1. Kremy na salony

Zupa krem przestała kojarzyć się z papką dla dzieci, a wręcz została wywyższona do rangi ekskluzywnego dania podawanego w restauracjach. Delikatne w smaku i o aksamitnej konsystencji, wyjątkowo szybkie w przygotowaniu zupy kremy świetnie smakują samodzielnie i z pysznymi dodatkami.

2. Poczciwy rosół

Klasyczna zupa niedzielna chyba nigdy nie wyjdzie z mody! Może też dlatego, że można do rosołu dodać szereg nowych dodatków i w ten sposób bawić się smakiem. Znakomicie sprawdzi się także jako baza do innych zup.

View this post on Instagram

Dzień dobry w Niedzielę 🥕🍜 u nas rosołek się robi dzisiaj od 6.00 🤞🤣🤣🤣 Tata poszedl sprzątać piec no to co ja będę sama leżała..🙈😂😂😆 także na śniadanie już można wcinac tylko makaron zaraz ugotuje😄😋 obowiązkowo cieniutkie niteczki a do podania marcheweczka w kostkę i świeżą natka🍃🍃 nie zalujcie w rosole dobrego mięsa i dużej ilości warzyw ! Dajcie mu się spokojnie gotować a na pewno będzie pyszny 😍😄 musi wyjsc tlusciutki ale klarowny taki ze widac dno!Dzisiaj przygotowałam go tak: skrzydło i 2 nogi Gęsi ( na 6 l garnek) zalewam zimną wodą w takiej ilości by zakryla mięso. Wstawiam na średnią moc palnika bez przykrycia na ok 10-15 min. Kiedy zaczyna się gotować, widzę że białko się ścina, wtedy wylaczam zestawiam garnek, wlewam wszystko do zlewu, myje zimna bieżącą wodą mięso garnek i nalewam świeżą czystą zimną wodę. Dodaje 4 duże marchewki pokrojone na kilka części, 2-3 korzenie pietruszki duży korzeń selera ( na części) duży por , opalana cebule, nac pietruszki i selera, 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego kilka ziarenek czarnego pieprzu. Na koniec sól i pieprz i suszona natka. Nie mieszam, nie przykrywam, nastawiam na średni ogień i gotuje się jakieś 2-3 h . Nie może się bardzo mocno gotować, ale tak spokojnie sobie " pykac " 🤣🤣 kocham to słowo 🤞🤞🙈 kiedy wodą wyparuje delikatnym strumieniem dolewam zimnej. Na koniec doprawiam jeszcze do smaku. No pięknego dnia dobrzy Insta Ludzie😄😘🙋🏻 #rosół #rosol #rosołek #takaniedziela #niedziela #zupa #zupka #warzywa #warzywka #zdrowojem #swojskie #mięso #gęsina #brodo #chickensoup #chickensoupforthesoul

A post shared by Drożdżówka (@obiaddlataty) on

3. Orientalne wersje rosołu

Street food w Polsce od kilku sezonów opanował ramen - kojarzony z rosołem, ponieważ zawiera makaron, mięso i różnego rodzaju dodatki warzywne, a także jajko. Na temat ramenu powstało już sporo inspiracji, w tym wegańskie wersje tego przysmaku.

Wielbiciele ramenu powinni pamiętać też o innych odpowiednikach, np. o wietnamskiej zupie pho czy meksykańskiej pozole.

View this post on Instagram

Zupa pho, moja ulubiona. Żeby ją przygotować potrzebujemy naprawdę duuużo czasu. Zupa wychodzi perfekcyjna! 🍽🤩💚Do mojej zupy wykorzystałam 1kg kości wołowych i 200 gr wołowiny. Kości wraz z warzywni podpiekłam w piekarniku. Mięso pokroiłam w paski i wszystko gotowałam ok. 5 godzin. Przepis od @olgasmilecom ZUPA PHO SKŁADNIKI: 5 sporych korzeni pietruszki 5 sporych marchewek 3 cebule 1 średni seler korzeniowy 6-8 grzybków shitake (około 30 g) 10 cm kawałek imbiru 2 trawy cytrynowe zgniecione lekko 4 ząbki czosnku rozgniecionego nożem na pół ½ pikantnej papryki bez pestek lub cała zależnie od mocy i wielkości 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 15 goździków 2 laski cynamonu 2 gwiazdki anyżu 2-3 łyżki cukru ciemnego 3 łyżki sosu sojowego lub tamari 3 łyżki oleju skórka otarta z połowy cytryny Na koniec do doprawienia 1 łyżka octu ryżowego lub najlepiej soku z cytryny 1-3 łyżki sosu sojowego lub tamari 1-2 łyżki cukru ciemnego u mnie jest to palmowy sól w razie potrzeby Do podania: makaron ryżowy lub sojowy szczypior lub dymka kolendra lub pietruszka tofu limonka w plasterkach do wyciśnięcia sezam do posypania tofu ZUPA PHO PRZYGOTOWANIE: Grzybki zalewam wrzątkiem i zostawiam na kilka godzin do napęcznienia, można zostawić jak nasze rodzime gatunki na noc. Marchewki, pietruszki, cebule i seler obieram. Przekrawam na pół. Mieszam w misce o lejem. Układam na blasze piekarnika i piekę przez 20-25 minut w 220 stopniach z termoobiegiem lub grillem. Warzywa muszą się przypiec. Do garnka wkładam upieczone warzywa razem z olejem, grzyby razem z płynem, w którym się moczyły, rozgniecione lekko ząbki czosnku, pokrojony w plasterki imbir, ostrą paprykę, skórkę z cytryny, goździki, kolendrę, cynamon, kmin, sos tamari, anyż, oraz sól. Dopełniam wodą. U mnie jest to garnek 5 litrowy. #zupapho #pho #foodporn #food #foodphotography #foodie #limonka #przepis #przepisy #gotujemy #foodphotography #foodphotographer #fotografiakulinarna #fotografkulinarny #magazynkuchnia #magazynkulinarny #magazynkuchenny #krakow #warszawa #restaurant #restauracjewarszawa #restauracje #współpraca #followforfollowback #follow

A post shared by Yummy! Design (@yummy_fotografia_kulinarna) on

4. Prosto z Francji

Cebulowa rozgrzeje i ociepli. Francuska zupa cebulowa jest gotowana na domowym bulionie wołowym i białym winie, zawiera dodatek brandy, a czasem bywa zapiekana z grzankami. Taki przysmak zyskuje coraz więcej zwolenników nad Wisłą.  

5. Na chłodno

Po rozgrzewających wariantach czas na zupę na upały, których - wraz z ociepleniem klimatu - jest coraz więcej w naszym kraju. Można wtedy ochłodzić się zupą owocową, buraczkowym chłodnikiem lub hiszpańskim gazpacho. 

6. Nie tylko na wigilijnym stole

Znana w Europie Wschodniej zupa - barszcz czerwony - składa się z warzyw z przewagą buraków. Można ją podawać na wiele sposobów - doskonale pasuje do paluszków ptysiowych, krokietów, ziemniaków, uszek lub pasztecików. Każdy ma inny sposób na ten przysmak.

7. Na zakwasie

Innym słowiańskim przysmakiem jest żur - zupa przyrządzana na bazie mięsnego wywaru zagęszczanego zakwasem chlebowym, zwykle z mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. I o ile barszcze to domena Bożego Narodzenia, o tyle żur kojarzy nam się z Wielkanocą. 

Smacznego!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.