Partnerzy portalu
Zwycięzca Poland Sushi Cup z Wielkopolski jedzie do Tokio na World Sushi Cup fot. materiały prasowe

Zwycięzca Poland Sushi Cup z Wielkopolski jedzie do Tokio na World Sushi Cup

W sobotę, 15 czerwca w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal w Wielkim Finale Poland Sushi Cup 2019 wystartowało 19 najlepszych zawodników, wybranych w drodze eliminacji. Jury wyłoniło zwycięzcę, który będzie oficjalnie reprezentował Polskę w World Sushi Cup w dniach 21-23 sierpnia 2019 w Tokio.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 17 czerwca 2019 15:28

W zmaganiach konkursowych wzięło udział 19 finalistów. Zawodnicy pracowali naprzemiennie w 2 grupach, przy czym żadna z grup nie mogła obserwować siebie nawzajem. Rano, przed oficjalnym rozpoczęciem konkurencji, zawodnicy dokonali losowego wyboru grupy i stanowiska pracy.

Zadania konkursowe oceniało Jury pod nadzorem merytorycznym przedstawiciela World Sushi Skills Institute – Pana Hirotoshi Ogawa.

W skład jury ponadto weszli najlepsi Mistrzowie sushi na świecie. Zwycięzcy lub finaliści poszczególnych edycji World Suhi Cup 

·        Alon Than – Przewodniczący Jury, bez prawa przyznawania punktów

·        Iulian Constantin, Rumunia

·        Jorge Dionicio, USA

·        Vladimir Pak, Norwegia

·        Wagner Spadacio, Brazylia

Zawodnicy brali udział w 4 konkurencjach:

·        Sprawianie łososia w japońskim stylu sanmai oroshi. Na tę konkurencje zawodnicy mieli 15 minut. Oprócz właściwego wyfiletowania i przygotowania ryby, należało wykroić jeszcze 10 plasterków fileta do sushi nigiri

·        Sprawianie dorady w japońskim stylu sanmai oroshi. Konkurencja trwała 10 minut (wszyscy zawodnicy zakończyli ją przed czasem). Zadanie było podobne, jak w przypadku łososia.

·        Kompozycja edo-mae, która wg zasad powinna składać się z 35-45 elementów, przy czym jako elementy były liczone również dekoracje itp. Edo-mae to klasyczna forma sushi, rządząca się swoimi zasadami, zatem tu liczyła się wiedza teoretyczna oraz praktyczna. Na przygotowanie zestawu zawodnicy mieli 40 minut

·        Kompozycja kreatywna – tu można było korzystać z dowolnych składników oraz własnych autorskich pomysłów na wykreowanie talerza sushi, który musiał się składać z 35-45 elementów oraz dodatkowych 10 kawałków sushi do degustacji jury i zostać przygotowany w przepisowym czasie 40 minut.

Werdykt jury został ogłoszony przy udziale Zawodników, Sponsorów, Mediów oraz licznych gości brzmiał następująco:

„Po zsumowaniu wszystkich punktów, w poszczególnych konkurencjach, Zwycięzcą Poland Sushi Cup 2019 został Adrian Kiersnowski ze Swarzędza,

·        II miejsce – zajął Kasper Krajewski z Łodzi,

·        III miejsce – zajął Piotr Kuc z Warszawy”.

Laureat będzie reprezentował Polskę podczas World Sushi Cup w Tokio, w dniach 21-23 sierpnia. Pozostali laureaci otrzymali nagrody rzeczowe. Wszyscy finaliści otrzymali dyplomy oraz upominki od sponsorów.

- Jestem ogromnie dumny z zawodników i poziomu, jaki reprezentowali. Sam Mistrz Ogawa powiedział, że od jego pierwszej wizyty w Polsce, 4 lata temu, poziom umiejętności polskich sushi szefów bardzo się podniósł. Zawodnicy byli naprawdę bardzo dobrzy. Wygrał najlepszy. Wierzę, że będzie wspaniale reprezentował Polskę podczas światowych finałów. A my zaraz po zmaganiach w Tokio, zaczynamy pracować nad drugą edycją Poland Sushi Cup – komentuje Alon Than, Przewodniczący Jury.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.