Partner portalu
Polskie Skarby Kulinarne zawitały do Wielkopolski i na Warmię i Mazury Polskie Skarby Kulinarne zawitały do Wielkopolski i na Warmię i Mazury; fot. mat. pras

Polskie Skarby Kulinarne zawitały do Wielkopolski i na Warmię i Mazury

MAKRO Polska wraz z czołowymi szefami kuchni zaprasza do odkrywania tradycji kuchni polskiej. Do znanych już z udziału w Skarbach pięciu regionów dołączyły kolejne dwa. Pyra z gzikiem, plińce ziemniaczane, czernina, rosół z siei, kartacze gołdapskie, tradycyjna kaczka po poznańsku – to tylko kilka potraw z oferty, przygotowanej dla gości przemierzających Kulinarny Szlak Wielkopolski oraz Warmii i Mazur.

Autor: horecatrends.pl Data: 21 września 2020 10:37

Polskie Skarby Kulinarne to jeden z flagowych programów MAKRO Polska. Jego celem jest odnowienie i promocja bogatego dziedzictwa i tradycji kuchni polskiej. Dzięki zaangażowaniu do tych działań szefów kuchni i restauracji z siedmiu regionów (Warszawy, Krakowa, Trójmiasta i Pomorza, Wrocławia i Dolnego Śląska, Zakopanego i Podhala, Poznania i Wielkopolski oraz Warmii i Mazur) udało się „przywrócić do życia” dziesiątki zapomnianych receptur, szefom kuchni przekazać historyczne inspiracje, a konsumentom pokazać prawdziwe bogactwo narodowej kuchni. Udział w programie potwierdziło blisko 140 restauracji, w tym ponad 30 z Wielkopolski oraz Warmii i Mazur –  dwóch kolejnych regionów, które dołączyły do akcji.

Kuchnia Warmii i Mazur to fascynująca, kulinarna przygoda wśród czystej przyrody i niepowtarzalnych krajobrazów. Mieszkańcy regionu zawsze potrafili korzystać w kuchni z naturalnych bogactw: jezior i lasów. Bogactwo dań rybnych, w tym tak oryginalnych, jak flaczki z lina albo rosół z siei, zaskakuje i dziś przybyszów z innych części Polski. Trzeba więc koniecznie spróbować zupy rybnej, najlepiej takiej z kilku różnych gatunków ryb i szczupaka.

Wielkopolska to natomiast królestwo ziemniaka. Przez wieki powstało tysiąc (a może i więcej) przepisów na pyry: jest pyszna pyra z gzikiem (czyli twarogową pastą), jest babka ziemniaczana, zwana bramborzakiem, są dziadoki, czyli ziemniaczane szare kluski. Są też plyndze, placki ziemniaczane, często serwowane na słodko z dżemem albo konfiturą śliwkową. Są wreszcie zupy, a wśród nich biała polewka na maślance i ziemniakach oraz ślepe ryby. Odwiedzając Poznań i inne miejscowości warto więc odszukać restauracje, przywołujące dawne receptury i odbyć kulinarną podróż przez duże „P”.

Listę lokali biorących udział w programie Polskie Skarby Kulinarne można znaleźć na stronie polskieskarby.pl/szlak-kulinarny. Tam też można głosować na wszystkie biorące udział w akcji restauracje, przyznając od jednej do pięciu koron Polskich Skarbów. Głosowanie potrwa do końca grudnia, a goście wybiorą laureatów na cały rok 2021. Wzorem tegorocznej edycji zostanie także wydany specjalny album prezentujący wyróżnione przez głosujących restauracje.

Mecenasem programu jest sieć hurtowni MAKRO Polska. Partnerami akcji są firmy: Mlekovita, Mlekpol oraz Żywiec Zdrój.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.